Slovensko - Slovinsko 3:1 v A-skupine - po značnom trápení

29.04.2011 Celý región

Bratislava 29. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti s veľkými ťažkosťami zvládli svoj otvárací zápas na domácich majstrovstvách sveta, keď v piatok v Bratislave zdolali Slovinsko 3:1. Zverenci trénera Glena Hanlona sa so svojím úvodným súperom natrápili a od 23. minúty museli doťahovať jednogólové manko. Góly Šatana, Podhradského a v power play aj Bartečka zabezpečili dôležité tri body.
Slovenskí hokejisti odohrajú najbližší zápas A-skupiny v nedeľu o 20.15 proti Nemecku, Slovinci si o 16.15 zmerajú sily s favorizovanými Rusmi.
A-skupina, 1. kolo:
Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly: 36. Šatan (Surový), 48. Marcel Hossa (Podhradský, Zedník) Surový), 60. Bartečko - 23. Kranjc (Kužnik, Razingar).
Rozhodcovia: Kurmann (Švaj.), Sterns (USA) - Arm, Tillerkvist-Jönsson (Švéd.)
vylúčení: 2:5
presilovky: 0:1
oslabenia: 0:0
9248 divákov (vypredané)
 
Slovensko:
Halák - Jurčina, Baranka, Podhradský, Štrbák, Majeský, Graňák - Demitra, Stümpel, Gáborík - Šatan, Bartečko, Nagy - Radivojevič, Surový, Ružička - Zedník, Hossa
Slovinsko:
Kristan - Kranjc, Kužnik, Robar, Gregorc, Tavželj, Pretnar, Dervarič, Kovačevič - Razingar, D. Rodman, M. Rodman - Jeglič, Tičar, Sabolič - Pance, Pajič, Hebar - Šivič, M. Hočevar, Goličič
 
Slováci mali hneď v úvode k dispozícii presilovku po prísnom verdikte rozhodcu, no početnú výhodu nevyužili. V 4. minúte našiel Demitra výbornou prihrávkou cez celé klzisko Gáboríka, ale ostrostrelec z NY Rangers svoj nájazd na Kristana nepremenil, keď mu pri blafáku unikol puk a ďalšiu dobrú príležitosť spálil Zedník. Diváci videli dynamický hokej s množstvom vzruchov, ale minimom čistých šancí. Domáci hráči síce mali prevahu, no museli si dávať pozor na rýchle brejky Slovincov. V 12. minúte mohol otvoriť skóre Šivič, ktorý sa pretlačil do zakončenia pomedzi dvoch obrancov, ale Halák jeho prudkú strelu vyrazil. Slováci aj naďalej tlačili, ale Slovinci si dobre strážili priestor pred bránkou, súperov nepúšťali do streleckých pozícii a tak sa diváci v úvodnom dejstve gólu nedočkali.
Aj druhé dejstvo odštartovalo presilovou hrou, ale na rozdiel od Slovákov ju Slovinci dokázali využiť. Domáci hráči neustrážili modrú čiaru, obrancovi Kranjcovi utvorili koridor až pred Haláka a ten ponúknutú šancu bez váhania premenil. Vyrovnanie mal na hokejke Bartečko, ale Kristan jeho pokus zblízka vytlačil betónom. V 29. minúte prišla ešte lepšia príležitosť pre domácich, keď Jeglič dostal za vysokú hokejku štyri minúty. Zverenci trénera Glena Hanlona však mali veľké problémy udržať sa v útočnom pásme, nedarili sa im kombinácie a tak neprišli ani šance. Radosť na domáce tribúny priniesla až 36. minúta. Surový sa pri mantineli zbavil dvoch brániacich hráčov, posunul puk Šatanovi a ten vyrovnal na 1:1.
Na začiatku záverečnej časti hra upadla do slabého priemeru a bojovalo sa hlavne v strednom pásme. Ako prví sa prebrali domáci, keď sa ocitol v obrovskej šanci Surový, ale jeho pohotovú strelu výborne vyrazil Kristan. Následne sa však puk dostal k Podhradskému a ten prepálil všetko, čo mu stálo v ceste - 2:1. O pár minút vytiahol bravúrny zákrok Halák, ktorý vyrazil nad bránku takmer istý gól z hokejky Tičara. Slovinci hrozili aj ďalej, ale počas power play obrancov na modrej parádne prečítal Bartečko a zavŕšil skóre zápasu.
 
Glen Hanlon, tréner SR: "Vedeli sme, že to bude náročné. Súper hral veľmi disciplinovane a aj dopredu vyvíjal úsilie. Výborne zachytal ich brankár. Každopádne je pekné, že máme po prvom zápase tri body."

Matjaž Kopitar: "Bolo jasné už pred zápasom, že kto je kto vo svetovom hokeji. Chceli sme priniesť do zápasu dramatický moment a to sa aj podarilo. Dokonca sme boli blízko k dobrému výsledku. Vzhľadom na priebeh prehra 1:3 ním nie je. Napriek tomu som hrdý na chlapcov."

Pavol Demitra, útočník SR: "Mali sme čo robiť. Bol to prvý zápas a určite sa musíme zlepšiť, toto bolo dosť nervózne. Už môžeme hrať len lepšie."
 
Martin Štrbák, obranca SR: "Rátali sme s ich húževnatosťou. Nie je podstatné, koľko gólov strelíme, prevaha bola dnes na našej strane aj po tom inkasovanom góle. Pokračovali sme vo svojej hre, neboli sme nervózni ani pri nepriaznivom stave."

Miroslav Šatan, útočník SR: "Som rád, že je to už šťastne za nami. S výsledkom sme spokojní, ale na hre je ešte určite čo zlepšovať. Medzery boli v presilovkách - tým, že sa formácie neustále menili, nebolo to ešte zohraté. Pri mojom góle urobil perfektnú robotu Tomáš Surový, zadovkou ma našiel a dal mi dostatok času na to, aby som mohol urobiť s brankárom a obrancom to, čo som potreboval. A napokon aj tá strela išla tam, kde som mieril: nad rameno brankára."

Jaroslav Halák: "Slovinci to hrali na kontry a z jedného prečíslenia dali gól. Bolo to veľké trápenie, ale so šťastným koncom pre nás, hlavne že to tam padlo."
 

Robert Kristan: "Odohrali sme veľmi dobrý zápas proti výbornému mužstvu. Keď dali druhý gól, už sa nám hralo ťažšie, lebo favorit bol na koni."

Tabuľka A-skupiny po 1. kole:

1. Slovensko 1 1 0 0 0 3:1 3
2. Nemecko 1 1 0 0 0 2:0 3
3. Slovinsko 1 0 0 0 1 1:3 0
4. Rusko 1 0 0 0 1 0:2 0
 
 

Vyberte región